Перейти до вмісту

Програмний менеджмент

Чи то нова складна програма мотивації виснаженого колективу, чи інструменти збору аналітики, чи запровадження електронних систем, чи це соціальна програма некомерційної організації, яка складається з низки проєктів – будь-яка програма включає різнорідні задачі, що пов’язані спільною метою.

Управління програмою відрізняється від управління проєктом тим, що це задача наступного рівня і вона передбачає роботу з різними ланками розгалуженої структури установи. Для керування програмою потрібно трохи більше досвіду і ширший асортимент інструментів, а інколи – винахідливість в пошуку відповідного.

В залежності від ситуації, управлінська допомога в роботі з програмою може знадобитися на будь-якому етапі: розробки, впровадження, підтримки. Наприклад, можна розробити таку програму, впровадження якої цілком буде зрозуміле поточним працівникам, а контроль виконання може здійснювати поточний менеджмент. В інших випадках імплементація складна і тривала, і може передбачати проміжний аналіз і корегування на ходу з залученням допомоги ззовні.

 

Оптимізація процесів

Це важлива складова покращення операційної ефективності, зниження видатків, зростання якості послуг чи продукту. Інколи щось погано працює, бо команда не використовує жодних інструментів організації роботи, або використовує якісь поверхнево. Для оптимізації процесів потрібен широкий погляд на те, як можуть функціонувати речі, і рішучість щодо змін.

Зазвичай за це відповідають менеджер(к)и, що працюють в установі на постійній основі. Але інколи цю задачу можна виконати швидше і дешевше з залученням зовнішньої експертизи. При чому поточні співробітники та залучена експертка можуть працювати в різних композиціях та з різною інтенсивністю. Для команди це може бути також гарна нагода звірити уявлення про ефективність і «червоні лінії».

Першим кроком в процесі оптимізації є аналіз процесів. Разом з тим важливо проводити аналіз можливостей змін, і будувати рішення з прив’язкою до конкретних, унікальних обставин.

 

Створення партнерств

Деякі процеси можуть бути запущені тільки спираючись на нові партнерства, а деякі надзвичайно виграють від сильних партнерств. Коли ви виявили сегмент, з яким потрібно налагодити взаємодію, наступним кроком потрібно розробити фреймворк вашої співпраці.

Фреймворк передбачає принципи та конкретні алгоритми дій з розподілом відповідальностей в вашій команді та з партнерською установою. Важливим етапом є тестування моделі співпраці, після якого вносяться необхідні корективи. Для забезпечення системної роботи над партнерствами можливо створювати нові команди, залучати виконавців ззовні або призначати додаткові задачі вже існуючому персоналу.

Завдяки перевіреному фреймворку роботи в обох сторін партнерства виникає прозорість в розумінні намірів і способів взаємодії, зростає довіра та ефективність вашої співпраці.

 

Підготовка до стратегування

Останній час тема стратегічного планування дуже популярна. Але стратегування ефективне тільки тоді, коли добре організоване, і моделі планування виходять із внутрішніх запитів установи. Часом стратегічним плануванням хочуть закрити питання, які можна владнати простіше.

Для вирішення вашої проблеми, потрібно реалістично оцінити ваші ресурси, які ви готові залучити для впровадження нових планів, процесів, методик. Також важливо присвятити час формулюванню проблеми, для рішення якої є воля всередині організації. Проговорення і усвідомлення, що ми готові жити без рішення деяких речей, працює також позитивно, адже найбільші вороги – це невідомі ризики. Як тільки ризик усвідомлений і описаний, з ним можна працювати.

Отже, якщо ви думаєте про стратегічне планування, є сенс не спішити, а провести діагностичну сесію.

 

Якщо ви маєте свій особливий запит, з якими, на вашу думку, можна справитись інструментами менеджменту – пишіть, обговоримо.

 

Дізнайтесь також про особливості Мого підходу, а також про Кейси та Робочий досвід